Wat is een percolator? Het verschil tussen een Mokkapot en Percolator
In het kort, een koffiepercolator is een pot die wordt gebruikt voor het brouwen van koffie door continu (bijna) kokend water wat door een buis omhoog gaat en op de koffie valt. Door zwaartekracht herhaalt het proces totdat de gewenste sterke is bereikt.
Waar komt de percolator vandaan?
Het eerste prototype is een uitvinding van Benjamin Thompson, aan het begin van de 19e eeuw. Het verhaal gaat dat zijn aversie voor alcohol en thee hem ertoe bracht de percolator uit te vinden! Het patent voor de eerste moderne percolator die met een gaslift werkte volgde in 1889 en was van Hanson Goodrich. Later volgde ook elektrische modellen die helemaal populair bleken, zo ook van het Nederlandse Daalderop uit Tiel die vele percolators in Nederland verkocht.
Voor de komst van de percolator was de gebruikelijke manier van koffiezetten simpelweg water te koken en hier je gemalen koffie in door te roeren. Percolators werden dan ook dé manier om koffie te zetten. Het is eenvoudig, het ruikt heerlijk, maakt koffie goed heet en er zit geen koffieprut meer in je drankje. De moderne percolators op elektriciteit waren in veel huishoudens te vinden, het was pas tot de komst van de filterkoffiezetapparaat in de jaren 70 dat deze zetmethode van zijn troon werd gestoten.
Hoe verschilt een percolator van een mokkapot?
Het grote nadeel van de zetmethode is dat het water hergebruikt wordt. Het kokende water komt op de gemalen koffie terecht en druppelt weer naar beneden. Er is geen scheiding tussen vers water en je gebrouwen koffie, de koffiemaker blijft het proces herhalen wat leidt tot een verbrande, bittere smaak. Er is eigenlijk geen goede manier om lekkere koffie te zetten op deze manier, de koffiemaker snel van het vuur halen is je grootste kans, maar ook dan blijft de koffie een bittere verbrande smaak houden.
Percoleren, het sijpelen van vocht door een poreuze substantie (gemalen koffie), is eigenlijk hoe de meeste koffiemakers werken (m.u.v zetmethodes zoals een French Press) maar een koffiepercolator is specifiek de zetmethode zoals hierboven beschreven die water hergebruikt. Bij een moka wordt alleen dampdruk gebruikt, en geen zwaartekracht, de gebrouwen koffie wordt apart gehouden van het verse water.
In de volksmond wordt met een “percolator” bijna altijd een mokkapot bedoeld. Een venndiagram van mensen die Googelen naar “percolator”, maar die eigenlijk een “mokkapot” bedoelen is waarschijnlijk een perfecte cirkel. Wat er dan op Wikipedia staat maakt niet uit, elke webshop en blog gebruikt de term ook inwisselbaar. We zijn er zelf ook schuldig aan, het is waar iedereen naar zoekt. Dat is niet gek, een verwarrende naam en zetmethodes die op elkaar lijken (ouderwets op het gasfornuis), maar het verschil in koffiekwaliteit is groot. De échte percolators vind je nog in horeca modellen die 40 liter koffie warm kunnen houden, of als antiek op Marktplaats, maar zijn niet aan te raden voor liefhebbers van goede koffie.
Hopelijk heb je wat kunnen leren over de koffiegeschiedenis en weet je waarom je een percolator beter kan vermijden!
Reacties
Laat een reactie achter