Wat is de beste koffie maalgraad?
De koffie maalgraad heeft een groot impact op de smaak. Hoe fijn je koffie gemalen moet worden is sterk afhankelijk van je gekozen zetmethode. Zo is de ideale espresso maling veel fijner dan voor in de percolator. De verkeerde maalgraad kan je koffie te zuur maken (onderextractie) of juist bitter (overextractie).
De maalgraad heeft impact op de onder- en overextratie van je koffie
De reden dat espresso een andere maling heeft dan filterkoffie heeft te maken met extractie. Dit is wat plaatsvindt wanneer je koffie mix met water, een proces wat de smaak sterk beïnvloed. Het water extraheert de smaak (en de kleur, geur, cafeïne, etc) uit je gemalen koffie. Hierin is balans belangrijk. Dit moet niet te lang, maar ook niet te kort zijn.
- Onderextractie is wanneer je niet genoeg smaak haal uit de koffie. Dit gebeurd wanneer de maling te grof is en leidt tot een sterke zure smaak.
- Met overextractie haal je te veel smaak uit je koffie. De maling is te fijn en de koffie smaakt hierdoor bitter.
Hoe snel water door je gemalen koffie heen loopt, wordt beïnvloed door drie factoren: de brouwtijd, de maalgraad en de temperatuur van het water. Experimenteer daarom met deze factoren als je koffie te zuur of bitter is.
Smaak | Brouwtijd | Maalgraad | Water temperatuur |
---|---|---|---|
Zuur | Verlengen | Fijner | Verlagen |
Bitter | Verkorten | Grover | Verhogen |
De beste maalgraad voor je koffie per zetmethode
Om een beter beeld te hebben bij de juiste maalgraad voor jouw gekozen zetmethode heeft INeedCoffee de volgende fotoserie gemaakt. De Amerikaanse nickel ($0.5) is even groot als een twee eurocent munt (€0.02).
Extra Grof gemalen
De Extra Grof maling is vrij specialistisch en daarom weinig gebruikt. Wel werkt deze maling goed voor Cowboy Coffee of voor Cold Brew.
Grof gemalen
Deze maling is ideaal voor een French Press. De maling is vergelijkbaar met zeezout.
Medium-Grof gemalen
Net geen medium en net niet grof; een tussenweg perfect voor in een Chemex of Cafe Solo.
Medium gemalen
Een medium maling is uitstekend om een nieuwe koffie mee te testen. De consistentie is vergelijkbaar met zand.
Medium-Fijn gemalen
De meest gebruikte maling voor het reguliere koffiezetapparaat. Tevens goed te gebruiken in de Aeropress of met Hario V60.
Fijn gemalen
Deze maling kan ook wel de ‘Espresso maling’ genoemd worden. Voorgemalen koffie in de supermarkt is vaak deze maling. Ideaal voor Espresso, AeroPress of een Percolator.
Extra fijn gemalen
Zelden zal je koffie zetten met een extra fijne maling, er is één zetmethode waar deze maling de voorkeur heeft en dat is voor Turkse Koffie.
Reacties
Laat een reactie achter