Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Arno

Het enige koffiekoekje recept dat je nodig hebt

Roze koeken, knapperige kletskoppen, Italiaanse bitterkoekjes, als je een lekker koekje serveer bij de koffie creëer je echt een geluksmomentje! Maar als ik aan het klassieke koffiekoekje denk dan komt dit koekje ter verbeelding. Dit knapperige gekaramelliseerde koekje is verleidelijk lekker en de perfecte traktatie met een kopje koffie. En het mooiste is dat het ook nog een onwijs simpel te maken is. Een recept dat niet mag ontbreken in het arsenaal van een (thuis)barista, deze moet je echt proberen!

Dit recept heb ik voor het eerst gezien bij Rutger Bakt, die ze speculoosjes noemt. Deze naam komt van onze zuiderburen die een koekje maakte die lijkt op speculaas, maar niet de (toen dure) speculaaskruiden gebruikt. Speculoos dus. Je vindt deze koekjes ook in de supermarkt van Lotus Biscoff of als het huismerk koffiekoekje, maar zelf gebakken is het allerlekkerst.

Recept voor mijn favoriet koffiekoekjes

Tijd

90 minuten

Ingrediënten

140 gr boter
165 gr basterdsuiker
1 tl kaneelpoeder
¼ tl zout
½ ei
250 gr bloem
2 tl bakpoeder

1.

Klop de boter, basterdsuiker, kaneelpoeder en zout in een grote kom tot een romig mengsel.

2.

Voeg het ei toe en meng alles goed door elkaar.

3.

Meng de bloem met het bakpoeder geleidelijk toe en kneed alles tot een deeg.

4.

Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

5.

Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door. Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkblad tot een dikte van ongeveer 4 millimeter.

6.

Snijd of steek van het deeg rechthoeken van ongeveer 5x10 centimeter. Herhaal dit tot al het deeg op is (je kunt de restjes deeg opnieuw uitrollen).

7.

Bak de koekjes gedurende 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 160 °C, tot ze goudbruin zijn.

8.

Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes afkoelen op een rooster voordat je ze serveert (met koffie).