Hoe hoogte de smaak van je koffie beïnvloed
Bij koffiespeciaalzaken is het steeds vaker gebruikelijk om naast de afkomst, rooster en het smaakprofiel ook op de verpakking te zetten hoe hoog de koffieboon groeit. Dit heeft namelijk een directe impact op de vorm, grootte en smaak van je koffie. Lees verder om meer te leren en hoe je dit kan gebruiken om de koffie te vinden die perfect is voor jou.
Waarom zijn koffiebonen die hoog groeien lekkerder?
Koffie die op grote hoogte wordt geteeld is (meestal) van hogere kwaliteit met complexere smaaktonen vergelijken met koffie uit lagere hoogtes. Dit verschil in smaak en kwaliteit ontstaat omdat de koffieplant minder snel groeit door koudere nachttemperaturen in de bergen. De plant besteedt overdag dan meer energie aan de bessen die hierdoor meer suikers produceren die de geweldige smaaktonen aan je koffie geven. Dit is ook gelijk het grootste nadeel, de langzamere groei zorgt voor meer arbeid, een latere oogst en hierdoor grotere kans op lagere gewasopbrengst.
Het groeien op een helling heeft een bijkomend voordeel dat water makkelijker afgevoerd wordt waardoor er minder water in de bes zit. Hiermee zijn de suikers en smaken geconcentreerder. Ook opvallend is dat koffie die hoger groeit minder cafeïne bevat (bron), hoewel het verschil niet heel groot is.
Oké, hoe hoog moeten mijn bonen groeien?
Hoger is niet zozeer beter, het is een persoonlijke smaakvoorkeur. Koffies die heel hoog groeien (1200+ meter) hebben meer fruitige smaken en een hogere zuurgraad, op lagere hoogtes is de smaak milder en soepeler.
1500 meter
Bij extreem hoogtes produceert een koffieplant bessen met een rijke en uitgesproken smaakprofiel. Dit zijn vaak ook de meest gezochte smaakprofielen, in onder andere Ethiopië, Kenia, Sulawesi en Colombia groeit koffie op deze hoogte.
Smaakprofiel
- Fruitig
- Bloemig
- Hoge zuurgraad
1200 meter
Op een iets lagere hoogte vind je meer aardse, notige en chocolade smaaktonen. Veel koffie in Brazilië wordt op deze hoogte gegroeid.
Smaakprofiel
- Notig
- Chocolade
- Vanille
- Aards
- Citrus
900 meter
Vanaf deze hoogtes en lager vind je vooral de Robusta koffieboon. Deze smaken milder en subtieler, niet de complexere smaaktonen van hoger groeiende koffie.
Smaakprofiel
- Zoet
- Soepel
750 meter en lager
Voor Nederlandse begrippen is het nog steeds erg hoog, maar voor de koffieplant leidt dit tot mildere, ongecompliceerde koffie.
Smaakprofiel
- Mild
- Zacht
- Subtiel
- Ongecompliceerd
Conclusie
Zoals je kan zien heeft de hoogte grote impact op de uiteindelijke smaak! De beste koffiesoorten uit de wereld groeien hoog, maar niet alle koffiesoorten zijn bedoeld om op extreme hoogtes te groeien. Hopelijk heb je wat geleerd en helpt deze kennis je aan een koffie die perfect bij jou past.
Reacties
1 Reactie
Erg interessant artikel over iets waar ik nog niet vaker over heb gelezen. Erg goed geschreven. Groetjes, Anne.
Laat een reactie achter