Wat is een Doppio?
In het kort, een doppio is simpelweg een dubbele espresso. Het ideale drankje voor iedereen die van espresso houdt, maar er langer van wil genieten. Doppio heeft dezelfde geweldige smaak en verhouding van koffie en water als espresso, er is simpelweg meer.
Waar komt het vandaan?
Doppio is Italiaans voor dubbel. Het woord is een afgeleid van de Latijnse woorden Dous en Plus, “Duplus” (Duplex voor meervoud). Vertaald naar het Italiaans werd dit Doppio, uitgesproken als “doh-pee-oh”. Een single espresso bevat 25-30 milliliter koffie, de doppio verdubbeld dit naar 50 tot 60 milliliter.
Verwarrend genoeg is buiten Italië een doppio de standaard hoeveelheid espresso geworden (hoewel het per café kan verschillen). Als je een single espresso bestel zal de barista waarschijnlijk een dubbele shot trekken en een portafilter gebruiken om de dosis op te splitsen. Of er is geen dubbele espresso op de kaart, maar je krijg je espresso geserveerd in een groter cappuccino kopje. Het is voor veel barista’s dan ook het basisdrankje en wordt gebruikt om andere koffiedrankjes te maken zoals flat white.
Hoe maak je een Doppio?
Tijd
Portie
Ingrediënten
Espressomachine
Tamper
Reacties
Laat een reactie achter