Wat is een Cortado?
In het kort, een cortado is een espressodrankje wat voor ongeveer de helft (½) bestaat uit warme gestoomde melk. De 1:1 verhouding espresso en melk betekend voor een dubbele espresso 60 ml melk, voor 120 milliliter totaal.
Waar komt de Caffe Cortado vandaan?
De naam en historie van dit drankje is terug te leiden naar het Spaanse ‘cortar’ wat snijden betekent. Het idee is dat je door de intense espresso smaak snijdt door (volle) melk toe te voegen. Cortado wordt gedronken over de hele wereld en staat bekend onder vele namen. Populair in Spanje (tallat, in het Catalaans), Portugal (pingo), Cuba (cortadito), Tsjechië (corto classic), Frankrijk (noisette) maar ook in Nederlandse cafés kan je het drankje steeds vaker bestellen.
Een van de kenmerkende eigenschappen is dat de melk (weinig tot) geen schuim bevat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een cappuccino. Dit leidt tot een krachtige espresso gecombineerd met een romige, lichte melk voor een gebalanceerde smaak. Een traditionele cortado heeft dan ook geen latte art, maar in cafés is het gebruikelijk dat er toch een klein laagje schuim geschonken wordt voor een meer Instagramwaardig drankje. In het originele Spaans noemen ze dit een leche y leche, melk en melk.
Hoe verschilt het van een latte?
Espressodrankje met veel melk, is dat niet een latte, macchiato of een flat white? Net als met veel koffiedrankjes kan het verschillen per barista en regio, maar over het algemeen onderscheid dit drankje zich door:
- Een verhouding van 1:1 voor koffie en melk vergeleken met 1:2 bij een caffé latte
- De melk is gestoomd en dus warm, maar schuimt niet en heeft geen microbubbels
- De koffiebasis is espresso, niet gewone koffie (zoals bij koffie verkeerd)
- Cortado’s worden, meestal, geserveerd in een klein glas (een “Gibraltar”, de glazen uit de Libbey 15248 Rocks serie zijn populair)
Het drankje wat het meest op een cortado lijkt is de in Australië populaire piccolo latte. Deze wordt echter gemaakt met als basis ristretto, niet espresso, wat een piccolo een meer geconcentreerde sterke smaak geeft.
Hoe maak je espresso cortado?
Tijd
Portie
Ingrediënten
Heet of bijna kokend water
Espressomachine
Tamper
Weegschaal
Volle melk
Melkkan
Koffiemolen
Reacties
Laat een reactie achter