Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Arno

Chewy Koffie Brownie Recept: Smeuïge Perfectie

Brownies zijn misschien wel dé perfecte snack voor bij koffie. De zoete en smeuïge structuur van een chocoladebrownie is een goede tegenhanger voor de warme en vloeibare koffie. Laat je niet afschrikken door de lijst met stappen, want deze brownie is echt een feestje om te maken (en te eten). Dus pak je pannen en bakspullen en laten we aan de slag gaan!

Hoe krijg je brownies extra chewy?

Extra smeuïge brownie

Voor mij is de textuur van een brownie erg belangrijk, geen cakeachtige brownie en ook geen lavacake, maar de balans van een knapperig glanzende korst met een smeuïge (fudgy) binnenlaag. Na researchen en veel proefbakken heb ik dit recept geperfectioneerd. Het geheim voor de perfecte brownies is een combinatie van:

  • Textuur: Voor de perfecte smeuïge (fudgy) binnenlaag gebruiken we eieren en olijfolie, geen bakpoeder of zelfrijzend bakmeel en meer bruine suiker dan kristalsuiker.
  • Korst: Het geheim voor de perfecte glans is volgens YouTuber Adam Ragusea de suiker goed te laten oplossen in het beslag. Je beslag een nacht rusten in de koelkast zorgt voor dat filterdunne glanzende randje.
  • Chocolade: Geen brownies zonder cacao en de kwaliteit van de ingrediënten is dan ook erg belangrijk. Kies voor hoge kwaliteit chocolade (bijvoorbeeld Tony’s) en cacaopoeder (bijvoorbeeld Droste).
  • Koffie: Het geheime ingrediënt in dit recept had je misschien al geraden uit de naam van de website, koffie! Niet zoveel dat het overheerst, maar genoeg om de chocolade naar een hoger niveau te brengen.
  • Timing: Laat de browniemix minstens 6 uur rusten in de koelkast. Hierdoor worden ze smeuïger, wordt de chocoladesmaak rijker en zullen ze minder snel afbrokkelen als je ze snijdt. Je geduld wordt beloond!
browniemix
Rust je browniemix in de koelkast, zo lost het suiker goed op en krijg je een mooiere korst.

Topping naar keuze

Dit recept is voor basisbrownies. Na stap drie kun je een topping naar keuze toevoegen. Walnoten, M&M’s, stroopwafels, hagelslag, verse aardbeien, fijngehakte chocolade of een rijke topping grof zeezout? Het geeft een extra crunch en smaak aan je brownies en is een makkelijke manier om dit recept te personaliseren.

Zo maak je het

Tijd

45 minuten

Portie

9 brownies

Ingrediënten

180g pure chocolade 70%
120g roomboter
15 ml espresso
3 eieren
100g bruine suiker
75g kristalsuiker
60g olijfolie
1tl vanille extract
50g melk
100g bloem
75g cacaopoeder
5g zout

1.

Smelt au bain-marie de chocolade, boter en koffie samen tot een klontvrij chocolademix.

2.

Meng de eieren en de twee soorten suiker in een kom tot een luchtig geheel. Klop op een lage stand hier de olijfolie, vanille en melk door. Wanneer alles is gemend schenk hier de gesmolten chocolade aan toe.

3.

Klop in een aparte kom de bloem, cacao en zout. Spatel hier langzaam het chocolademengsel aan toe om je browniemix compleet te maken. Meng niet langer dan nodig.

4.

Schenk in een vierkante 20x20 cm bakvorm. Bestrooi optioneel met topping naar keuze voor een extra bite. Laat optioneel 6 uur rusten in de koelkast. Bak de brownies af in 24-26 minuten op 175 °C en draai de bakvorm halverwege.

5.

Laat de brownies op kamertemperatuur komen voordat je deze uit de bakvorm haalt en in negen stukjes snijdt. Serveer met koffie.