7 fouten die je moet vermijden voor het perfecte kopje koffie
Koffiezetten is voor veel mensen net zo’n automatisme als tandenpoetsen of haren kammen. In de meeste gevallen begint men ‘s ochtends vroeg nog half slaperig aan het eerste kopje. Zonder tijd of aandacht wordt snel een flinke lepel gemalen koffie met kokend water aangemaakt. Fout, fout, fout!
Het perfecte kopje is het beste begin van de dag, de ideale boost op kantoor, het lekkerste toetje na het diner en de volmaakte wind down ‘s avonds in je luie stoel. Alle reden dus om onderstaande puntjes even goed te lezen en bij het volgende koffiemoment in acht te nemen.
Fout 1: Kokend water gebruiken
Kokend water is té heet voor koffie. De hoge temperatuur zorgt voor een bittere, zurige smaak. Niet doen dus. Koffie komt het beste tot zijn recht als het water rond de 93 graden is.
Zet je zelf je koffie, dan hoef je echt niet met een thermometer aan de slag. Het water na het koken een kleine 50 seconden laten staan, is voldoende om die perfecte temperatuur te bereiken. Kun je in de tussentijd mooi even fout nummer 2 voorkomen.
Fout 2: Voorgemalen bonen gebruiken
Het is waar, gemak dient de mens. Maar als je voor kwaliteit wilt gaan, is een beetje inzet toch echt een vereiste.
Voorgemalen bonen zijn al te lang blootgesteld aan zuurstof, warmte en vocht om die heerlijke, oorspronkelijke smaak te behouden. Als je één keer investeert in een goede koffiemolen, heb je daar elke dag plezier van. In de tijd dat het water afkoelt, schep jij je favoriete bonen in de maler en worden je zintuigen geprikkeld door het vrijkomende aroma. Natuurlijk houd je daarbij ook rekening met de juiste maling.
Fout 3: Een te grove of te fijne maling
Zelfs als jouw koffiezetapparaat je bijna al het werk uit handen neemt, zijn er toch nog een paar dingen waar je op moet letten. Een daarvan is de juiste maling van je koffiebonen. Een te grove of te fijne maling proef je namelijk echt.
Daarom hier de simpele regels. Heb je een espressomachine? Dan zet je je koffiemolen op fijn. Ben jij nog van de oude vertrouwde filters? Dan maal je de bonen tot een gemiddelde korrel. Zweer jij bij de eenvoud van een cafetière of French Press? Maal je koffie dan lekker grof. Zo past de structuur van de korrel precies bij de smaak van de koffie. Mits je de juiste hoeveelheid gebruikt uiteraard.
Wil je dieper duiken in de juiste maalgraad per zetmethode? Lees dan ook de handleiding koffie maalgraad.
Fout 4: Een verkeerde verhouding
Een verkeerde verhouding kan nooit op iets goeds uitdraaien. Dat geldt ook voor de hoeveelheid koffie die je gebruikt. Een veelgemaakte fout is dat mensen te veel of te weinig koffie gebruiken. Soms krijgt de koffiesoort daarvan de schuld, maar de realiteit is dat je te zuinig of te gul bent omgesprongen met het zwarte goud.
Een uitstekende standaard verhouding is 1:16. Voor elke 1 gram ongemalen koffie gebruik 16 gram water. Dit is een ideale extractie. Vervolgens kun je vanaf hier na persoonlijke smaak de koffie sterker of slapper maken. Het kan nog uitmaken voor welke bonen je kiest, maar gebruik in ieder geval bonen van goede kwaliteit.
Fout 5: Geen goede kwaliteit bonen gebruiken
Je kun je leven al aardig gebeterd hebben en fout 1 t/m 4 al niet meer maken, maar als je de mist in gaat met nummer 5 kun je dat perfecte kopje wel vergeten. Koop altijd goede kwaliteit koffiebonen.
Aanbiedingen zijn vaak aantrekkelijk, maar er is altijd een reden dat het product goedkoop verhandeld kan worden. En inderdaad, grote hoeveelheden zijn meestal voordeliger, maar koffiebonen te lang bewaren komt de smaak ook niet ten goede.
Koop liever kleine hoeveelheden verse bonen. Dat merk je niet echt in je portemonnee, maar wel in je kopje koffie.
Fout 6: Hete koffie in een koud kopje
Het ligt zo voor de hand, maar toch wordt deze fout veel gemaakt. Je hebt met de juiste watertemperatuur en de juiste hoeveelheid versgemalen bonen een heerlijke koffie gezet, maar giet het vervolgens in een koud kopje. Dat scheelt zo een paar graden wat je koffie snel kan afkoelen.
En als je niet iemand bent, die zijn koffie meteen achteroverslaat (wat natuurlijk ook helemaal niet de bedoeling is) zit je binnen de kortste keren aan een lauwwarm ‘bakkie leut’. Eerst even omspoelen met warm water dus. Niet kokend, want dan verbrand je koffie alsnog. En daarna het kopje netjes even afdrogen met een schone doek. Ook een paar extra waterdruppels kunnen tussen jou en de perfecte koffie in komen te staan.
Fout 7: Koffie (bonen of gemalen) bewaren in een open verpakking
Heeft deze fout na al het bovenstaande nog uitleg nodig? Vast niet, maar even voor de volledigheid: Koffie kan niet tegen blootstelling aan lucht, vocht of warmte. Dit gaat niet alleen op voor gemalen koffie, maar ook voor ongemalen bonen.
Een geopende verpakking moet je dus altijd koel, droog en het liefst in het donker bewaren. Dat wil zeggen, de inhoud van de geopende verpakking. Want de koffie moet luchtdicht worden bewaard en dat zal in een open zak waarschijnlijk niet meer lukken. Een blik of pot met schroefdop werkt prima. Zet deze dan ook niet uit gemakzucht naast het koffiezetapparaat, want als deze warm wordt, kan dat afstralen op het blik en de smaak van de koffie nadelig beïnvloeden.
Meer weten over hoe je koffiebonen moet bewaren?
Reacties
Laat een reactie achter